top of page

6 TED-Talks Motivuese për Menaxhimin e Performancës
Këto fjalime motivuese të TED do t'ju frymëzojnë dhe do të ndryshojnë mënyrën se si ju menaxhoni performancën dhe drejtoni ekipet tuaja për më mirë. Nga Simon Sinek tek Dan Pink, këto janë zgjedhjet tona kryesore. Pavarësisht se në cilën fushë jeni apo çfarë ju motivon, ekziston një TED Talk motivues që do t'ju përshtatet dhe do të ndryshojë mënyrën se si veproni.


Më poshtë, ne do të eksplorojmë gjashtë fjalime motivuese të TED që duhet t'i shikoni, të cilat do të përmirësojnë menaxhimin e performancës dhe do të ndryshojnë përgjithmonë mënyrën se si i drejtoni ekipet tuaja.


1. Pse liderët e mirë ju bëjnë të ndiheni të sigurt nga Simon Sinek

Kohëzgjatja: 12 minuta


Fjalimi i parë motivues TED që do të mbulojmë është “Pse liderët e mirë ju bëjnë të ndiheni të sigurt?”, nga Simon Sinek.

Angazhimi i punonjësve dhe motivimi i punonjësve janë gjithmonë tema të nxehta në botën e burimeve njerëzore dhe gjithçka fillon me menaxhimin. Siç e dimë, menaxherët luajnë një rol kyç në përcaktimin nëse një punonjës do të angazhohet apo jo dhe Sinek eksploron pse liderë të caktuar besohen dhe respektohen, ndërsa të tjerët në përgjithësi nuk pëlqehen.

Në bisedën e tij në TED, Sinek pyet se çfarë i bën punonjësit të pranojnë dhe të ndjekin disa menaxherë dhe arrin në dy përfundime të rëndësishme:


·        Zhvillimi i mjedisit të duhur (kultura e kompanisë) është kritike për të frymëzuar madhështinë.

·        Të udhëheqësh një ekip efektiv është si prindërimi i një familjeje.


Sinek paralajmëron udhëheqësit të mos krijojë një kulture kompanie të bazuar në frikë. Punonjësit nuk duhet të shqetësohen vazhdimisht se puna e tyre është në vijë - kjo krijon mosbesim dhe shkakton rënie të vetëbesimit. Në vend të kësaj, Sinek thotë se ju duhet t'u ofroni punonjësve tuaj trajnimin që u nevojitet, po ashtu mundësi dhe autonomi. Punonjësve u duhet dhënë liria për të provuar dhe ndoshta, për të dështuar. Kjo është mënyra e vetme që ata të rriten në interpretues të shkëlqyer.


Ai po ashtu argumenton se kur punonjësit ndihen të mbrojtur nga drejtuesit e tyre, reagimi i tyre i natyrshëm është të besojnë dhe të bashkëpunojnë, gjë që në fund përmirëson performancën.2. Çfarë na bën të ndihemi mirë me punën tonë nga Dan Ariely

Kohëzgjatja: 20 minuta


"Çfarë na bën të ndihemi mirë për punën tonë", Dan Ariely mbulon një temë kyçe për menaxhimin e shkëlqyer të performancës—motivimin e punonjësve. Në këtë TED Talk, Ariely diskuton faktin se edhe sot, menaxherët priren të kenë një pamje tepër të thjeshtuar se pse njerëzit punojnë. Në vend që punën gjithmonë ta ndërlidhni me para, Ariely thekson një numër motivuesish kyç (kuptimi, krijimi, sfidat, pronësia, identiteti dhe krenaria) që i bëjnë punonjësit të kthehen në tavolinat e tyre çdo mëngjes.

3. Puzzle e motivimit nga Dan Pink

Kohëzgjatja: 19 minuta


Puzzle i Motivimit, një TED Talk nga Dan Pink, diskuton qasjen "Karota dhe shkopi" ndaj motivimit dhe shpjegon pse kjo qasje është shumë themelore. Pink mbulon marrëdhënien midis pagesës dhe performancës dhe diskuton se si rritja e kompensimit nuk çon gjithmonë në përmirësimin e produktivitetit.


Në vend që të fokusohemi te paratë, Pink argumenton se ne duhet të eksplorojmë motivimin e brendshëm. Për të arritur objektivat tona SMART dhe për të shkëlqyer në punët tona, Pink thotë se na duhet:


Autonomia - Punonjësit duhet t'u jepet liria për të arritur objektivat e tyre në rrugën e tyre. Mjeshtëria — Mjeshtëria përmirësohet nga kontrollet e rregullta individuale të performancës dhe seancat e feedback-ut. Këto seanca ndihmojnë në përmirësimin e kompetencës, besimit dhe aftësive. Qëllimi — Ky element mund të krijohet vetëm kur punonjësve u jepet transparencë e vërtetë për biznesin, drejtimin e tij dhe objektivat e biznesit. Punonjësit duhet të ndihen sikur janë pjesë e rëndësishme e një ekipi koheziv që funksionon mirë.


4. Sekreti i lumtur për punë më të mirë nga Shawn Achor Kohëzgjatja: 12 minuta

Nëse atmosfera është një problem në organizatën tuaj, "Sekreti i lumtur për punë më të mirë " nga Shawn Achor sigurisht që ia vlen të shikohet. Lumturia është thelbi i këtij TED Talk, duke deklaruar se truri ynë kur është i lumtur është 31% më produktiv sesa kur jemi më negativë, neutralë ose të stresuar.

Shawn gjithashtu diskuton "përparësinë e lumturisë", duke shpjeguar se si kur jemi të lumtur, inteligjenca, kreativiteti dhe energjia jonë rriten. Për më tepër, ne përjetojmë më pak djegie dhe kompanitë me punonjës të lumtur përfitojnë nga më pak turnover të punonjësve. Pra, nëse doni ta ktheni kompaninë tuaj, duhet të përshtatni me të vërtetë sistemin tuaj të menaxhimit të performancës për të adresuar dhe përmirësuar disponimin e punonjësve.5. Si të jetosh para se të vdesësh nga Steve Jobs

Kohëzgjatja: 15 minuta

Në fjalimin e famshëm të Steve Jobs në TED, “Si të jetosh para se të vdesësh?” Jobs rrëfen përvojën e tij universitare dhe na jep disa njohuri kritike për menaxhimin e performancës.

Zhvillimi dhe kreativiteti i punonjësve janë të rëndësishëm për sa i përket performancës dhe është e pamundur të thuhet se cilat mësime do të jenë të dobishme në të ardhmen. Është thelbësore që t'u japim punonjësve lirinë për të sfiduar veten dhe për të mësuar rreth fushave të ndryshme, në vend që t'i detyrojmë ata të kenë një fokus të palëkundur në objektivat e biznesit. Mos harroni, e vetmja mënyrë që punonjësit tuaj të jenë vërtet të angazhuar dhe të kënaqur është që ata ta duan atë që bëjnë dhe të përdorin forcat e tyre.


6. Pse puna nuk ndodh në punë nga Jason Fried

Kohëzgjatja: 17 minuta

“Pse puna nuk ndodh në punë?” nga Jason Fried është një fjalim i TED për drejtues të biznesit që mendojnë përpara. Fried mbulon faktin se, në shumë mënyra, mjedisi i zyrës nuk është vendi më i mirë për të kryer punën. Ne jemi subjekt i shpërqendrimeve (në formën e takimeve dhe menaxherëve) dhe shumë punonjës kryejnë një sasi të mirë pune në shtëpi, në tranzit ose para ose pas orarit tradicional të punës.. Kjo është një bisedë kyçe për çdo biznes që kërkon të kalojë në punë fleksibile. Kjo do t'ju bëj të ndiheni të emocionuar për të ardhmen e kompanisë suaj.Comments


bottom of page